MB Star C3 092015 Xentry cannot work on W204

Mb Star C3 Star diagnostic system failed to work on Mercedes W204? Here is the customer solution. You are at your risk!


I have DELL D630 with Xentry 09/2015 and MB Star C3 multiplexer. I have connected many cars (W202, W203, W210, W211, W245, etc) and there is no problem with connection – everything is working like a charm. Some days ago, I have bought W204 C280 from 2007. After I choose model, engine and transmission, and I go to diagnostic I see this:

“The diagnosis application is being started…”


and few seconds later this:

“Initialization of the multiplexer has failed”


My Mux is not compatible with W204? I searched few hours without success.

Customer solution:
W204 and X204 is the last Mercedes models which working without some special modifications.
You can try:

First try in toolkit.ini delete line skipcomports=all and set line usecomport=2 then you will see in SDconnect toolkit PartD on display after mux connection.

First save your original file for sure.

Try look into C:\Userdata\Config\Xentry\driver – slave.ini and set there com port which you have used for PartD.


There was no change because I didn’t restarted system. After restart work perfect.

Your solution work perfectly! Probem solved. Everything is working like a charm.

Obd2tool.com solution:

If you need to deal with newer Mercedes models, better go for MB SD Connect Compact 4 or Mercedes BENZ C5 diagnostic system.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>